De noodzaak van een beveiligde verbinding

De noodzaak van een beveiligde verbinding

SSL certificaten, beveiligde verbindingen, privacy en wet bescherming persoonsgegevens, een opsomming van onderwerpen waar in de media een hoop over geschreven wordt. Maar wat is het, wat kun je ermee en moet je er ook echt iets mee?

Beveiligde verbinding en SSL certificaten

SSL is een techniek die internet verbindingen tussen de computer van een bezoeker en de server (webhosting) met je website beveiligd. Voor het gebruik van de SSL techniek op je website heb je een SSL certificaat nodig.

De SSL techniek met het SSL certificaat zijn in een website te herkennen aan het slotje voor de URL en de ‘https’ aanduiding in plaats van http. 

Wet bescherming persoonsgegevens

Dat je niet wilt dat gegevens van websitebezoekers in gevaar komen lijkt mij vanzelfsprekend. Dit is al een belangrijke reden om voor SSL te kiezen. Zeker als je gebruik maakt van webformulieren waarbij persoonsgegevens worden verzonden. Kwaad willende kunnen op deze manier geen gegevens bemachtigen als deze onderweg zijn na het verzenden van een webformulier en de aankomst op de server. Daarnaast stelt de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) dat je als website eigenaar de zorgplicht hebt voor bescherming van de persoonsgegevens van de bezoeker. Het beveiligd versturen van gegevens is hierbij een belangrijk onderdeel.

Domein validiteit

Bij het afgeven en installeren van een SSL certificaat wordt gecontroleerd of de domeinnaam van de website ook echt jouw domeinnaam is. Hierdoor kan de bezoeker in de browser doormiddel van het slotje herkennen dat de website die hij of zij bezoekt ook echt jouw website is. En dat de website niet is omgeleid naar een kwaadwillende kopie.

Zoekmachine optimalisatie

Grote internet bedrijven hechten veel waarde aan beveiligde verbindingen, zo ook Google. Wat dit effectief voor jou inhoudt als website eigenaar is dat websites en onderdelen binnen de website die gebruik maken van SSL beter worden gewaardeerd en gevonden dan ‘concurrerende’ websites die dit niet hebben. En het kan nog sterker gaan worden, dat website zonder SSL techniek steeds meer als onveilig vermeld zullen gaan worden. Wat op een minder zichtbare manier al gebeurd in moderne browsers.

Straal vertrouwen

Het slotje bij je website url en de berichtgeving in moderne browsers dat de website veilig is, straalt voor de bezoeker natuurlijk enorm veel vertrouwen en professionaliteit af. 

Bij HeyDo is SSL standaard

Om genoemde redenen vinden wij als HeyDo dat SSL techniek standaard moet zijn voor een moderne website. Om hier voorloper in te zijn leveren wij websites standaard met SSL certificaat en dus beveiligde verbindingen. HeyDo zorgt voor het SSL certificaat, installatie en jaarlijkse verlengingen en heb je als HeyDo klant zonder zorgen een moderne en veilige website.

Door: Arjan Renkema