Soms voel ik me ondergewaardeerd als schoonheidsspecialiste

‘Vervelend voor je dat je niet mag werken tijdens de lockdown, maar gelukkig heb je een man die voor inkomen zorgt’. Deze opmerking kreeg Conny van Reflection Huidverzorging te horen tijdens de lockdown. ‘Soms heb ik het gevoel dat mensen dit vak niet helemaal serieus nemen. Alsof ik maar wat aanrommel in mijn salon. Dat is wel eens jammer.’

Conny is inmiddels al 26 jaar actief als schoonheidsspecialiste in Buitenpost. Haar prachtige schoonheidssalon zit vast aan huis en het complete pand is een voormalige boerderij. De ontvangsthal, waar we plaatsnemen, is de oude paardenstal met oude details, zoals balken en schroeven die nog duidelijk zichtbaar zijn.

Elke behandeling is een verrassing

De schoonheidssalon richt zich vooral op huid verbeterende behandelingen. Voorheen was het aanbod aan behandelingen een stuk groter maar door de jaren heen is ze zich gaan richten op wat ze echt leuk vindt om te doen: ze heeft namelijk een passie voor de huid.

‘Ik zorg ervoor dat de klant elke keer weer wordt verrast. Elke behandeling is altijd weer net iets anders. Dat maakt het leuk en uitdagend voor mezelf, maar ook voor de klant.’ De naam Reflection betekent in het Engels: Spiegelbeeld of bezinning. Een bezoek aan de salon van Conny is ook echt een bezinningsmomentje merkt ze bij haar klanten.

De moeder kieperde met stoel en al om

Een schoonheidssalon staat garant voor tal van leuke anekdotes. Zo ook bij Conny: ‘Jaren geleden had ik eens een mevrouw in mijn salon, die haar zoontje mee had genomen. De jongen verveelde zich en begon kwajongensstreken uit te halen. Ik had toen nog een behandelstoel met een pedaal. Het leek de jongen een goed idee om daar eens op te gaan staan. Voordat ik er erg in had, kieperde de moeder met stoel en al om. Sindsdien komt de moeder zonder haar zoontje.’

Iedereen denkt dat ik een groot instituut ben met drie locaties

Alweer een hele tijd geleden mochten we voor Conny aan de slag gaan met de online vindbaarheid van haar salon. Ze wilde zich gaan richten op de plaatsen: Buitenpost, Kollum, Zwaagwesteinde en Surhuisterveen. Zo gezegd, zo gedaan. Inmiddels staat Conny met alle belangrijke zoekopdrachten op nummer 1 in Google in die plaatsen, en dat zorgt af en toe voor leuke telefoongesprekken. ‘Laatst belde een nieuwe klant uit Drachten, die mij online gevonden had, of ze met me kon afspreken op de locatie in Surhuisterveen. Toen ik vertelde dat ik alleen in Buitenpost zat, was dat gelukkig geen probleem. En ik ben natuurlijk ontzettend blij dat ik zo goed gevonden wordt op het internet!’

 

Inmiddels staat Conny met alle belangrijke zoekopdrachten op nummer 1 in Google

 

Woensdag: Kantoordag

Een schoonheidssalon draaiende houden is veel werk. Er komt veel bij kijken. Social media bijhouden bijvoorbeeld, of de boekhouding. Om te groeien, schakelde Conny hulp in van een businesscoach die ze had ontmoet op het Beauty Marketing XL event. Samen met deze coach werkt ze aan de groei van haar bedrijf. Met de tips die ze krijgt, gaat ze dan weer aan de slag op de woensdag, haar kantoordag. ‘Niet alle taken zijn even leuk, maar door er structuur in te brengen en er elke woensdag voor te gaan zitten, merk ik dat het traject met de businesscoach me echt helpt’ vertelt Conny.

 

‘Het is makkelijker om van je klant een vriendin te maken, dan van een vriendin een klant.’

 

Geen vriendenprijsjes

Ook aan Conny vraag ik of ze tips heeft voor toekomstige schoonheidsspecialistes: ‘Begin er niet aan’ lacht ze. Ze vindt haar vak prachtig, maar zegt ze: ‘Mensen onderschatten hoeveel werk het is. Het duurt echt een tijdje voordat je een goede klantenkring hebt opgebouwd en je je inkomsten eruit kunt halen.’ En zorg ervoor dat je meteen gaat werken zonder vriendenprijsjes: ‘Het is makkelijker om van je klant een vriendin te maken, dan van een vriendin een klant.’

Lees ook:

Ik ga nooit met pensioen

‘Je weet dat ik dit noteer he’, zeg ik nog. ‘Als je ons dan ooit belt om te stoppen met je website en online agenda, dan kom ik terug op dit interview’.

Ik ben een workaholic

Ze heeft een leidinggevende functie in de financiële wereld opgegeven om haar eigen salon te starten. Gemiddeld werkt ze zo’n 70 uur in de week.

Ik wil al m'n rimpels kwijt na één behandeling

Gerda probeert nog uit te leggen dat dit niet mogelijk is, maar de dame aan de andere kant van de lijn houdt vol.