SEO: do's en dont's

SEO: do's en dont's

Je hoort vast van alles over SEO. De ene persoon geeft je een tip, een andere persoon zegt weer iets compleet anders, wat is het nu? Verwarrend!
Wist je zelfs dat sommige (goedbedoelde) tips je meer schade aanbrengen dan dat ze goed doen? Lees daarom snel de belangrijkste SEO do’s en dont’s.

Bekijk ook onze diensten

SEO DO’s

Wat zorgt er voor dat jouw website hoger in Google staat?

1. Verplaats je in je website bezoekers, niet alleen in de zoekmachine

Vroeger was het gemakkelijk om hoog in Google te staan: je paste wat trucjes toe en voilá, je stond bovenaan. Tegenwoordig zijn zoekmachines erg slim en weten zij precies of je trucjes probeert toe te passen.

Gebruik je toch allerlei trucjes die je tegenwoordig niet meer mag gebruiken? Dan kunnen zoekmachines je lager in de zoekresultaten zetten, of je website zelfs helemaal niet meer laten zien.

Zorg er dus voor dat je je website voor je websitebezoekers maakt en niet alleen voor zoekmachines. Denk na over wat jouw bezoekers willen weten, niet alleen wat Google wil weten. Zorg er verder voor dat je website overzichtelijk is en dat bezoekers goed kunnen vinden wat ze zoeken. Daar kom je al een heel eind mee!

2. Besteed aandacht aan je teksten

Stel, je wilt een behandelpagina verbeteren. Pak dan eens pen en papier in plaats van je computer. Kijk nog even niet naar de tekst op de pagina die je nu al hebt.

Bedenk eerst wat bezoekers zouden willen weten. Een goede manier hiervoor is om vragen te beantwoorden. Hoe lang duurt de behandeling? Wat zit er bij de behandeling inbegrepen? Welke producten gebruik je tijdens de behandeling? Wat is de prijs van de behandeling? Etc.

Schrijf daarna de tekst voor de pagina. (dit mag dan wel weer op je computer hoor!)

Pro tip:
Pas op dat je niet te veel spelfouten maakt. Zoekmachines vinden het belangrijk dat de ervaring van je websitebezoekers optimaal is. Spelfouten horen daar niet bij. Ben je zelf niet goed in spelling? Laat de tekst dan nakijken door iemand in je omgeving. Misschien heeft die persoon zelfs nog wel andere goede toevoegingen!


Doordat je eerst even de tijd hebt genomen om te bepalen wat je op je pagina wilt vertellen, heb je nu een tekst waar bezoekers veel meer aan hebben! Dit is niet alleen beter voor SEO, de kans dat iemand een afspraak bij je maakt is ook groter. Een win-win situatie dus!

3. Pas regelmatig je website aan

Als je zo nu en dan wat teksten toevoegt, oude teksten verwijdert of je prijslijst aanpast, ziet Google dat je je website serieus neemt en er voor zorgt dat je website de juiste informatie heeft voor je bezoekers. Je besteedt aandacht aan je website en zorgt er voor dat bezoekers alle informatie kunnen vinden die ze nodig hebben.

Tip:
plan een vast moment in de maand (of meerdere) waarop je je website bijhoudt.

4. Zorg er voor dat je website beveiligd is

Google vindt het belangrijk dat je website veilig is voor bezoekers. Je kunt er voor zorgen dat je website veilig is door een SSL certificaat aan te schaffen. In de adresbalk staat dan een s voor http, dus bijvoorbeeld https://www.website.nl in plaats van http://www.website.nl. Google ziet dit als een goed teken en waardeert je website hoger. Wist je dat bezoekers sinds kort zelfs een waarschuwing krijgen als ze op een website kijken die geen SSL certificaat heeft?

Tip:
als je een website bij ons afneemt, zit er automatisch een SSL certificaat bij. Vraag direct een website met SSL certificaat aan.

5. Zorg er voor dat je website er goed uitziet op mobiel

Omdat steeds meer mensen hun telefoon gebruiken om op websites te kijken, is het belangrijk dat je website geschikt is voor alle soorten apparaten. Google vind dit zelfs zo belangrijk dat ze binnenkort geen websites meer in de zoekresultaten tonen die alleen geschikt zijn voor computers. Erg belangrijk dus!

SEO DONT’s

Wat zorgt er niet voor dat jouw website hoger in Google staat?

1. Betalen voor linkjes

Misschien heb je wel eens gehoord dat het goed is als andere websites een linkje naar jouw website hebben. Het klopt dat dit kan helpen, omdat dat Google een signaal geeft dat jouw website goed is, aangezien meerdere sites er naar linken.
Als je een arrangement aanbiedt in samenwerking met bijvoorbeeld een restaurant of kapper, dan kunnen jullie linkjes naar elkaars site plaatsen. Dit is alleen maar goed. Ook als je salon bijvoorbeeld in een verzamelgebouw met andere bedrijven zit, is het prima als op de website van het pand een link naar jouw salon staat.

Maar als een bedrijf je benadert die beweert dat het goed is als je zoveel mogelijk linkjes hebt, ga hier dan niet op in. Google ziet dat je valsspeelt en linkjes koopt. Hierdoor kan je website zelfs uit de zoekresultaten gehaald worden. Zorg dus alleen op de natuurlijke manier voor links naar jouw website!

2. Keyword stuffing

Als je vroeger hoog in Google wou staan als iemand op ‘gezichtsbehandeling’ zocht, dan zorgde je er gewoon voor dat het zoekwoord zo veel mogelijk op de pagina voorkwam. Tegenwoordig kan dit écht niet meer. Natuurlijk is het goed om het zoekwoord in de tekst voor te laten komen, bijvoorbeeld in de titels. Maar houd het natuurlijk.

Voorbeeld van hoe het niet moet:
"Gezichtsbehandeling
Een gezichtsbehandeling is een fijne behandeling voor je gezicht. Een gezichtsbehandeling duurt ongeveer een uur. Tijdens de gezichtsbehandeling kun je heerlijk ontspannen. Wil je ook een gezichtsbehandeling? Maak dan een afspraak voor een gezichtsbehandeling."


Lees bovenstaande tekst eens hardop voor. De zoekterm ‘gezichtsbehandeling’ komt veel te vaak voor. Klinkt onnatuurlijk hè? Dit is niet prettig om te lezen voor je bezoekers, maar ook niet voor Google. Niet doen dus!

3. Kopiëren en plakken

Heb je een mooie tekst over bijvoorbeeld een behandeling gevonden op internet? Het slechtste dat je kan doen is de tekst te kopiëren en op je site plakken.

Je kunt er veel beter jouw tekst van maken. Gebruik hiervoor de tips in deze blog. Zoekmachines zijn er niet blij mee als je zomaar teksten kopieert en plakt. Al is de tekst nog zo mooi geschreven, het zorgt er niet voor dat je hoger in Google staat.

Vragen?

Heb je vragen over SEO? Stel je vraag dan direct in de Marketing Facebookgroep voor schoonheidsspecialisten met 200+ leden. Je krijgt snel antwoord en het kost je niets. Word direct lid en stel je vraag!

Of stel je vraag aan ons SEO team: bel daarvoor naar 058 - 585 3705 of mail naar info@plazaxl.nl. We helpen je graag naar een hogere positie in Google.

Heb je de blog gelezen, maar zit je nog met een vraag? Bijvoorbeeld hoe je kunt zien wat de bestandsgrootte van een foto is, waar je goede stockfoto’s kunt vinden of welke kleuren leuk bij elkaar passen? Deel het in de Facebookgroep voor schoonheidsspecialisten! Je kunt daar tips met elkaar uitwisselen en vragen stellen aan je concullega’s. Je kunt er ook vragen stellen aan het plazaxl team. Wordt direct lid van de Facebook groep ‘Beauty Marketing XL!

Meer weten over SEO: