AVG, wat moet ik er mee?

AVG, wat moet ik er mee?

Vanaf 25 mei 2018 gaat de nieuwe wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in. De autoriteit Persoonsgegevens gaat streng controleren of iedereen zich aan de wet houdt en er zullen flinke geldboetes op staan als je je niet aan de nieuwe wet houdt. Het is dus heel belangrijk dat jouw salon voldoet aan de nieuwe regels. Dit betekent onder andere dat je een aantal zaken op je website aan moet passen. Wat je moet doen om je website AVG proof te maken lees je in deze blog.

Meer artikelen

Zo herken je phishingmails

Steeds meer consumenten ontvangen nepmails (valse e-mails, phishingmails) waarin criminelen zich voordoen als een overheidsinstelling, bank of bedrijf. De nepmails ogen steeds geloofwaardiger, waardoor nog heel wat mensen erin tuinen. 

De Consumentenbond zet 9 tips op een rij waaraan je een valse e-mail kan herkennen. 

Waar je op moet letten als je een contract aangaat…

De laatste tijd zien we het weer heel vaak voorbij komen: ‘Ik ben op zoek naar een website of online agenda. Wat raden jullie aan?’

Fijn om een platform te hebben waar je je vragen kwijt kan en waar je antwoorden krijgt van vriendelijke collega’s! Wij willen je nog een tip meegeven waar we niet veel over horen: het opzeggen van je contract.

Want een contract aangaan is heel simpel, maar weet je ook hoe je er vanaf komt?

Hoe maak je verzendlijsten via WhatsApp

Stap 1: Ga naar WhatsApp
Stap 2: Klik op meer opties of de 3 rechtopstaande stipjes
Stap 3: Klik op nieuwe verzendlijst
Stap 4: Zoek of selecteer de contacten die je wilt toevoegen.
Stap 5: Klik op het groene vinkje

Eerder schreven we de blog: Hoe stel ik WhatsApp Business in? Een blog die nog steeds veel gelezen wordt. Heb je de blog gemist en heb je nog steeds geen WhatsApp Businessaccount, check dan de volgende link: https://www.plazaxl.nl/whatsapp-business-voor-je-salon

Nu willen we de optie ‘verzendlijsten’ met je delen. Verzendlijsten is een optie in whatsapp waarmee je massaberichten via whatsapp kunt sturen naar een door jouw aangemaakte lijst. We adviseren wel om de optie verzendlijsten te gebruiken via je whatsapp businessaccount.

Bekijk ook onze diensten

1. Plaats een privacyverklaring op je website

Iedere website heeft vanaf 25 mei een privacyverklaring nodig. In de verklaring staat hoe je met de gegevens van je websitebezoekers omgaat. De verklaring moet bestaan uit een aantal vaste onderdelen plus zaken die van toepassing zijn op jouw situatie (bijvoorbeeld of je wel of geen Google Analytics hebt en of je gebruik maakt van contactformulieren).

Wat je moet doen:

1. Een privacyverklaring maken via onderstaande link

2. Nieuwe pagina aanmaken met daarop je privacyverklaring en deze op 'niet publiceren' zetten

3. Onderaan je website via een link of button naar de pagina met de privacyverklaring verwijzen

Maak een privacyverklaring

 

2. Regels bij gebruik van contactformulieren

No-reply e-mailadressen
Contactformulieren mogen geen no-reply e-mailadres meer hebben. Misschien ken je no-reply e-mailadressen wel, als je een mailtje krijgt dan staat er soms boven- of onderin dat je de mail niet kunt beantwoorden. Dat mag dus niet meer. Als je een contactformulier op je website hebt, dan moet je controleren of je een no-reply e-mailadres gebruikt.

Wat er voor je wordt gedaan als je klant bij ons bent:

- Je huidige contactformulieren zullen door ons vervangen worden door het nieuwe 'Formulier 2.0' waar geen no-reply e-mailadres in zit.


Contactformulieren mogen alleen op beveiligde websites
Contactformulieren mogen alleen nog gebruikt worden op een website met een beveiligde verbinding (als je een beveiligde website hebt staat er https:// voor je domeinnaam in de adresbalk in plaats van http://).

Wat je moet doen:

- Als je geen https hebt, dan moet je óf je formulieren van de website afhalen óf een https verbinding aanvragen. Een https verbinding kost 25 euro per jaar en kunnen wij voor je aanmaken. Behalve dat een beveiligde verbinding belangrijk is voor de nieuwe wet, helpt dit ook om hoger te staan in Google. Google vindt het namelijk belangrijk dat websites beveiligd zijn. Ook voorkom je zo dat je websitebezoekers de melding krijgen dat je website onveilig is.

Veilige verbinding aanvragen

Let op: vanaf 25 mei 2018 mag je via contactformulieren alléén noodzakelijke informatie vragen (je mag bijvoorbeeld niet om een geboortedatum vragen als je deze niet nodig hebt). Bedenk dus goed welke informatie je nodig hebt en vraag geen onnodige gegevens.

 

3. Regels bij gebruik Google Analytics 

Als je Google Analytics gebruikt om de bezoekersaantallen op je website te meten, dan moeten er een aantal instellingen gewijzigd worden.

Als je niet zeker bent of Google Analytics aan je website gekoppeld is en je hebt je website bij ons, ga dan naar de Instellingen van je website. Deze vind je aan de linkerkant in de beheermodus. Staat de UA-code ingevuld, dan heb je Google Analytics. Dat betekent dat je het gebruik van Google Analytics in je privacyverklaring moet vermelden, je instellingen in Google Analytics aan moet passen en een verwerkersovereenkomst met Google af moet sluiten. Wil je geen Google Analytics meer? Dan verwijder je de UA-code.

Wat je moet doen:

1 Het gebruik van Google Analytics in je privacyverklaring vermelden.

2 Je privacy instellingen in Google Analytics wijzigen.

3 Een Verwerkersovereenkomst met Google afsluiten.

Bekijk de handleiding voor het wijzigen van Google Analytics



Je website AVG Proof maken

Ben je nog geen klant bij ons?
Laat je website dan gratis controleren. Wij bekijken voor je of je website AVG proof is en wat je eventueel aan moet passen.
Laat je website gratis controleren

Heb je al een website bij ons?
Omdat we continu bezig zijn met de doorontwikkeling van het websitesysteem hebben we achter de schermen allerlei updates doorgevoerd. Wat je zelf nog moet doen staat hierboven in de blog uitgelegd. Ben je liever met je klanten bezig, dan kunnen wij je website ook AVG proof maken. We zorgen dat jouw website helemaal aan de nieuwe regels voldoet, zodat je je nergens meer zorgen over hoeft te maken.
Ja, regel dit voor mij


 

*Let op, het PlazaXL team bestaat uit website- en marketingexperts die alles weten over de digitale wereld. We zijn echter geen juristen. Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend. In deze blog hebben we het enkel over je website, niet over programma’s waar je mee samenwerkt, zoals online agenda’s en boekhoudprogramma's. Ook geldt dit advies niet voor je klantenkaarten. Vragen? Mail ons: info@plazaxl.nl