Veilig zakelijk online: zo doe je dat

Veilig zakelijk online: zo doe je dat

Veilig en online: het lijken wel twee woorden die niet samengaan. Dagelijks worden er een hoop websites en accounts gehackt en iedere seconde vindt er ergens wel een DDoS-attack plaats. Daarnaast is het ook nog eens goed opletten welke app je download of waar je met je mobieltje inlogt op een gratis Wi-Fi punt. En na iedere update die anti-virusbedrijven uitbrengen is er ergens weer een hacker bezig ook dit weer te omzeilen. Het moge duidelijk zijn, cybercrime is een lucratieve business. Online is het oppassen geblazen.

Bekijk ook onze diensten

Jij denkt natuurlijk dat dit soort dingen jou nooit gaan overkomen, en dat dit soort taferelen zich alleen in Amerika afspelen, maar niets is minder waar. Ook in Nederland is dit inmiddels dagelijkse kost. Voor jou persoonlijk, maar zeker ook als bedrijf of zelfstandig ondernemer. Grote multinationals komen een hack altijd wel te boven, maar als ondernemer of ZZP'er ben je toch wat minder opgewassen tegen de verschillende praktijken van cybercriminelen. Daarom wil je echt veilig te werk/online gaan!

Veilig online gaan doe je met deze tips

Niet klikken op e-mails (of bijlagen) die je niet vertrouwt, altijd checken of je wel echt op de juiste website zit en een goed anti-viruspakket installeren. Het klinkt allemaal zo eenvoudig, maar veel mensen houden zich er niet mee bezig. Wat is de laatste keer dat je jouw WiFi-wachtwoord hebt gewijzigd? Waarschijnlijk kun je het zelf niet meer herinneren. Niet zo vreemd, want veel mensen doen dit namelijk bijna nooit en uit onderzoek blijkt dat de helft van alle ondernemers helemaal nooit het WiFi-wachtwoord aanpast. Maar toch is dat belangrijk om thuis of op kantoor veilig online te gaan. De eigen WiFi beveiligen is stap 1. En dus moet je ook kiezen voor:

  • een WPA2-wachtwoord. Jouw WiFi-wachtwoord is de sleutel tot je complete digitale huishouden. Daar wil je dus een stevig slot op zetten. Niet eentje die je (à la MacGyver) met iedere haarclip kan openen. Bij een WiFi-wachtwoord is WPA2 dan zo'n slot dat je dan echt wil hebben.
  • wachtwoord wijzigen. De buurvrouw, een nieuwe klant of een goede vriend. Iedereen die langskomt wil natuurlijk inloggen op jouw WiFi. Heel leuk en aardig van je, maar dat maakt je netwerk ook kwetsbaar. Wijzig daarom regelmatig je wachtwoord.
  • een sterk wachtwoord: En je wil het hackers ook niet te makkelijk maken. Kies daarom een wachtwoord dat tenminste bestaat uit tien tekens, met idealiter minimaal één hoofdletter, één kleine letter, één cijfer en één speciaal teken.

Bron: www.dutchcowboys.nl